Avalski toranj – više od arhitekture i istorije nadomak Beograda

  • Posted by admin on јул 8, 2015
3

Avala je oaza mira koja je blizu Beograda i u koju ljudi rado odlaze, kako bi usporili svoj brz gradski život, udahnuli svež planinski vazduh i lepo se odmore. Zanimaciju na Avali možete naći u samom podnožiju, gde se nalazi park sa klackalicama i ljuljaškama za decu i za one koji se tako osećaju, a za odrasle drveni stolovi sa nadstrešnicom, koji mogu dobro da posluže za piknik. Puno svežeg vazduha i prirode nedaleko od Beograda. Do vrha možete doći kolima ili stazicom za pešake koja može dobro da vas umori. Rent a bike in Belgrade, malo naporniji od ostalih načina trasporta ali ko voli sigurno će mu se sigurno svideti. Gledaće na to kao jedan pravi uspeh, ipak nije mala stvar voziti bicikl do vrha planine. Kad dođete do vrha možete se odmoriti u restoranu “Čarapićev Brest” ili čak prenoćiti pošto je u isto vreme i hotel. Naravno možete se odmoriti i u kafeu koji se nalazi na  Avalskom tornju, kafe radi od 9 do 17 časova. Ulaznice za toranj koštaju 200 dinara, a za osnovce, srednjoškolce i studente uz đačku knjižicu ili indeks ulaz košta 100 dinara, koliko iznosi i ulaz za penzionere.

Kako stići do Avalskog tornja

Do samog vrha Avale možete stići kolima, a od autobusa do gore vas vozi broj 400 koji kreće od trošarine i njegova sezona počinje od 1. maja. Autobus do podnožja Avale od trošarine, odakle kreće stiže za dvadesetak minuta, a saobraćaju brojevi 401, 403, 405, 407 i 408. Do podnožija može da se stigne i autobusima „Lasta” koja vozi na linijama  450, 451, 466, 470, 474 i 491 koji kreću sa glavne Lastine autobuske stanice. Obično se svakog leta organizuje kružna tura “Iz srca grada do Avale”, to je otvoreni autobus “Lasta” koji polazi sa turističkog stajališta na Trgu Nikole Pašića i vozi do samog vrha Avale. Za grupe koje odsedaju u hostelu, moguće je organizovanje grupnih poseta.

Planina Avala i pogled na Avalski toranj

Avalski toranj – izgradnja i rušenje

Prva izgradnja tornja trajala je od 1961. do 1964. godine, a u rad je pušten 1965. godine.  Bio je jedini toranj na svetu koji je u preseku činio jednakokraki trougao, njegove tri noge kojima se oslanja na tlo simbol su starinske drvene stlice za sedenje tj. tronožac. Toranj je bio najviši i najmoderniji, TV i radio predajnik, u Evropi I dostigao je visinu od 202.87 metara. Postao je velika atrakcija za sve turiste koje su dolazili u Beograd. Na visini od 118 metara nalazio se restoran ali je zatvoren 1970. godine. Na žalost taj toranj je srušen do temelja tokom NATO agresije 1999. godine.

Kada je sagrađen novi Avalski toranj 23. oktobra 2009. godine, planina je ponovo zasijala punim sjajem, svečano je otvoren 21. aprila 2010. godne. Nije promenio svoj oblik, isto kao i svoj predhodnik  u preseku obrazuje jednakostranični trougao i oslanja se na tlo pomoći tri noge koje simbolizuju tronožac, a od starog je viši za oko 2 metra , tako da nova visina iznosi 204.57 metara. Avalski toranj ima 2 lifta koji vode do vidikovca ili kafea,  na 119. metru nalati se kafe, a na 122. metru nalazi se prelep  vidikovac. Sa vidikovca se može videti ravnica preko Dunava i Save, Šumadija i naravno panorama Beograda.  Od starog tornja se razlikuje i po tome što je potpuno automatizovan i radi na principu pametne zgrade. Avalski toranj poseduje sisteme koji mere razne poremećaje tipa naginjanje tornja tj. deformaciju koju toranj trpi pri naginjanju i ako deformacija pređe određenu vrednost oglasiće  se alarm.

Vidikovac na šumadiju - Avalski toranj

Istorija Avale

Avalski toranj se nalazi na planini Avala (511m) udaljenoj od Beograda petnaestak kilometara. Avala je dobila naziv u 14. veku, Avali što na arapskom jedziku znači Golo brdo.  Na vrhu Avale tokom srednjeg veka nalazio se grad Žrnov, koji su truci osvojili u 15. veku, a grad je napušten u 18. veku. Avala je proglašena zaštićenim prostorom 1859. godine od strane srpskih vlasti. Na mestu gde se nalazio nekadašnji  grad Žrnov,  1934. godine kada je izgrađen spomenik Neznanom junaku posvećen srpskim junacima iz Prvog svetskog rata, Avala je postala bogatija za još jednu turističku atrakciju. 1947. godine proglašena je Nacionalnim parkom i kao zaštićeno prirodno dobro 2007. godine. Na Avali postoje još dva spomenika, jedan spomenik je u znak zahvalnosti Vasa Čarapić junaku iz srpsko-turskih ratova, a drugi je podignut u čast tragično stradalim ruskim vojnim veteranima, čiji se avion srušio na Avalu 1964. godine.

Spomenik neznanog junaka na Avali

  • Share this Чланак
Next Чланак

Fantastična lokacija u strogom centru grada

Hey, travelers!
Join our email list to receive special offers and updates about your perfect stay in Belgrade.
Dragi putnici,
Prijavite se na našu e-mail listu kako biste dobijali specijalne ponude i novosti za vaš nezaboravni boravak u Beogradu!