Kosančićev venac iliti Beogradski Monmartr

  • Home
  • Kosančićev venac iliti Beogradski Monmartr
0

Ako ste prvi put u Beogradu, ako ste svratili po ko zna koji put ili živite u njemu, postoji jedno mesto koje treba stalno da posećujete. Kosančićev venac, jedan od najlepših krajeva u našem gradu, za sekund će vas vratiti 200 godina unazad, kada je i nastao.Kosjancicev-venac-kuca

Dok šetate kaldrmom Kosančićevog venca, između drvoreda i starih porodičnih kuća i zgrada, osećaćete se kao da ste pobegli iz sadašnjosti. Nekadašnji društveni, kulturni i trgovački centar Beograda, neverovatan je podsetnik na stara vremena, i jedno od omiljenijih mesta Beograđana. Uživanje u šetnji će vam upotpuniti retki preživeli primerci tradicionalne balkanske arhitekture, kao što su Konak knjeginje Ljubice I kafana “?”,  tu su i Saborna crkva i zgrada Patrijaršije, a obavezo svratite i do porodične kuće Mihajla Petrovića Alasa, jer ova građevina iz 1910. godine predstavlja jedan od najlepših očuvanih primera secesije u arhitekturi.

 

U kafani “?”, koja se nalazi na istom mestu još od 1827. godine, ručajte ili večerajte, jer pored toga što je klopa odlična, tradicionalna srpska, i što možete popiti čašicu (ili više) dobre prave domaće rakije, ova kafana nikada nije menjala svoj enterijer, pa je atmosfera zaista autentična.  Potpuno drugi vek. Ukoliko se pitate otkud znak pitanja umesto imena, ova kafana koja nije menjala mesto, jeste menjala ime, I to prečesto, pa se u narodu ustalilo da je zovu Kafana pored Saborne crkve. Međutim, kako je vlast smatrala takvo ime nedoličnim, vlasnik joj je kao privremeni naziv stavio “?”. Ime se odomaćilo među posetiocima, i tako je ostalo i do danas.   kafana-znak-pitanjaU Konaku knjeginje Ljubice, koji je zamišljen kao dvor dinastije Obrenović, ali zbog blizine Turaka nije nikada ostvario tu svoju namenu, možete da zavirite u stare prestoničke kuće, kroz stalnu postavku “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka”. Kao i mnoga druga mesta na Kosančićevom vencu, i ovo je pravi povratak u davna vremena, jer će vas kroz konak provesti glumica koja je obučena, priča i ponaša se kako je zabeleženo da je to radila Knjeginja Ljubica. Čak će sa vama popiti i kafu.

Neupitnom šmeku Kosančićevog venca doprinose i moderni kafići u kojima možete da uživate i preko dana i uveče, uz pogled na reku Savu i panoramu Novog Beograda.  Ako ste za, ne mnogo skupu, kafu, sok ili pivo, baš tu na kaldrmi je kafe “Skica”, u kom će vam čak ponuditi i ćebence da se ogrnete ukoliko  počne da pirka vetar sa Save. Ukoliko želite da uživate u čaši dobrog vina, preporučujemo vam da svratite u “Makadam”, romantičnu vinariju, uređenu moderno, ali sa elementima tradicionalnog. Nakon uživanja u lepom ambijentu i dobrom vinu, prošetajte još malo, istražujući skrivene ćoškove Kosančićevog venca, i sigurni smo da ćete i sami otkriti svoje omiljeno mesto za opuštanje u beogradskom Monmartru.

  • Share this Чланак
Previous Чланак Next Чланак
Hey, travelers!
Join our email list to receive special offers and updates about your perfect stay in Belgrade.
Dragi putnici,
Prijavite se na našu e-mail listu kako biste dobijali specijalne ponude i novosti za vaš nezaboravni boravak u Beogradu!