Najpoznatiji srpski sportisti

  • Posted by admin on септембар 1, 2015
0

Srbija iako mala zemlja čuvena je po svojim sportistima. Uspesi naših sportista mnogo znače za celokupni imidž Srbije i dokaz su da iako žive u zemlji u kojoj nemaju najbolji uslove, uspevaju da postignu odlične rezultate. Svojim uspesima podižu moral cele nacije i ljudima daruju preko potrebnu dozu optimizma. Mnogi od njih tvrde da im medalje nisu toliko bitne koliko saznanje da su usrećili narod. Pogledajte koji su najpopularniji srpski sportisti, tačnije njih 7.

Vlade Divac

Zanimljiva činjenica je da prvi sport za koji se Vlade opredelio nije bila košarka, već fudbal. Igrao je na poziciji golmana, a prelomni trenutak u njegovom profesionalnom životu dogodio se kada nije hteo da se baci na loptu kako ne bi isprljao nove rukavice. Počeo je da trenira košarku, u klubu KK Elan, u svom rodnom gradu Prijepolju. Vlade je 1986. godine prešao u Partian i postao je igrač o kome se najviše pričalo u tom prelaznom roku. Sa samo 18 godina debitovao je za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije koja je učestvovala u Svetskom prvenstvu u Madridu 1986 godine i osvojio svoju prvu medalju. Kao reprezentativac Srbije osvaja 6 zlatnih, 2 srebrnih i 3 bronzane medalje.

Vlade Divac

Nakon samo 4 profesionalne sezone u Evropi Divac postaje jedan od najboljih evropskih centara.
Pošto je postigao dobre rezultate u Evropi odlučio je da se oproba u čuvenoj NBA ligi. Bez obzira što nije znao engleski jezik u svojoj prvoj sezoni sa Lejkersima dobro je savladao američki stil igre I postao je miljenik saigrača I publke. Već sledeće sezone postao je startni centar LA Lejkersa. Cela Jugoslavija je ostajala do kasnih noćnih sati budna samo da bi gledala Divca. Kada je prešao u Sakramento Kingse postao je saigrač sa Peđom Stojakovićem. Ako neko do tad nije pratio NBA ligu, sad je definitivno to radio jer su Divac i Stojaković postali pravi duo i stvarno ih je bilo lepo gledati kako igraju. Ubrzo je i u NBA ligi postao jedan od najbojlih centara, imao je dobre rezultate, a o tome govori i činjenica da je učestvovao i u Ol -staru utalmici. Još par sezona za redom Divac je uspeo sa Kingsima da se domogne plej-ofa, ali nikako im nije polazilo za rukom da postanu prvaci. Posle isteka ugovora sa Sakramentom 2004. godine, vraća se u Lejkerse ali nakon povrede leđa propušta veći deo sezone i 14. jula 2005. godine se povlači i iza sebe ostavlja 16 godina učešća u NBA ligi. Vlade nije poznat samo po svom košarkaškom uspehu nego i po humanitarnom. Jedan je od osnivača humanitarne organizacije Grupe 7, a osnovao je i Fondaciju “Ana i Vlade Divac”.

Novak Đoković

Novak je počeo sa samo 4 godine da se bavi tenisom u teniskom kampu na Kopaoniku. Sa 6 godina njegov talenat je prepoznala Jugoslovneksa teniskoa legena Jelena Genčić i ona je počela da ga trenira. Hteo je svoju igru da podigne na viši nivo i sa 12 godina se preselio u Minhen kako bi počeo da radi na sebi u na teniskoj akademiji Nikole Pilića. Nakon par godina na akademiji 2001. godine sa samo 14 godina postao je trostruki evropski šampion u singlu, dubli i ekipno. Sa 16 godina nakon osvojenih 5 ITF turnira bio je na 40. mestu najboljih juniora sveta. Svoj prvi ATP čelendžer osvojio je u Budimpešti 2004. godine. Već sledeće godine kvalifikovao se za Vimbldon i stigao je do treće runde i time je dospeo do liste Top 100 tenisera.

Novak Đoković

Osim toga što je najbolji Srpski teniser Novak je i veliki šoumen, voli i da se šali na terenu, a i van njega. Svakako ume da napravi dobru atmosferu i u principu teniskom svetu je falio takav jedan igrač. Ubrzo je postao miljenik cele Srbije pa i šire. Nole je 2011. godine osvojio 43 uzastopna meča i pobedama na Otvorenom prvenstvu Australije, Roland Garosu, Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu SAD-a i domogao se titule najboljeg tenisera sveta . Sama činjenica da prvi avion nacionalene aviokompanije Er Srbija nosi Novakovo ime pokazuje koliko je Novak Đoković učinio za srpski sport i za srbiju generalno. Osnovao je fondaciju “Novak Đoković“ koja je namenjena ugroženoj deci u Srbiji. Odlikovan je i Ordenom Svetog Save, Ordenom Karađorđeve zvezde i Ordenom Republike Srpske. Od 2005. godine zabavlja se sa sadašnjom ženom Jelenom Ristić, a 21. oktobra 2014. dobili su sina Stefana.

Jasna Šekarić

Žena koja se ne plaši pištolja. U osnovnoj školi počela je da igra rukomet, ali nakon što je profesor fizičkog nasumice izabrao da učestvuje u školskom takmičenju u streljaštvu, počela je svake subote da trenira za takmičenje. Iz subote u subotu bivala je sve bolja, a ostalim danima nije trenirala. Kada je primetila kako joj dobro ide upisala se u streljačku školu i ubrzo nakon toga počela je da osvaja medalje. Prve dve godine gađala je iz puške, a posle je prešla na pištolj. Na pištolj je prešla jer je bila primorana, Osjek je bio organizator Evropskog prvenstva i sve mlađe strelaše prebacili su da gađaju pištoljem jer su morali da budu konkurentni i što se pištolja tiče. Svoju prvu zlatnu medalju osvojila je na Evropskom prvenstvu u Espoo-u 1986. godine, prvu zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva već sledeće godine u Budimpešti, a 1988. zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seoulu. Njena ćerka Lea i sin Luka rođeni su između Olimpijskih igara 1998. i 2002. godine.

Jasna Šekarić

Ivana Španović

Atletikom je počela da se bavi još od sedme godine, u svom rodnom gradu Zrenjaninu. Najbolje rezultate ostvarila je u disciplin skoku u dalj, kojim se bavila i njena majka, osim toga takmiči se i u sprintu na 60 i 100 metara. Svoj prvi značajniji rezultat zabeležila je 2007. godine na Svetskom prvenstvu u Ostravi, tada je svojim skokom od 6,41 metara osvojila srebrnu medalju. Od tog Svetskog prvenstva počinje da napreduje sve više i više i gradi ozbiljnu karijeru. Oborila je i nacionalni rekord na Svetskom prvenstvu u Pekingu, sa skokom od 7,01 metara. Pažnju privlači i svojim atraktivnim izgledom i zanimljivim tetovažama, mada ne voli što je javnost više gleda kao lepoticu nego kao sportiskinju. Postala je pularna i na društvenim mrežama gde stalno kači zanimljive slike, neke iz privatnog života a neke i sa napornih treninga.

Aleksandar Šapić

Jedan od najboljih Srpskih vaterpolista, Šapić je bio najbolji strelac u svakom timu za koji je igrao, kao i najbolji strelac u svakoj ligi u kojoj je igrao 11 uzastopnih sezona. Nije ni čudo što je posle postao najplačeniji vaterpolo igrač na svetu. Nakon završetka igračke karijere zaplivao je u političke vode i postao predsednik opštine Novi Beograd. Glumio je u jednom popularnom srpskih filmova, lokalnog siledžiju, a ulogu je dobio verovatno zbog svog temperamenta.

Aleksandar Šapić

Vladimir Vanja Grbić i Nikola Grbić (Braća Grbić)

Braća su rođena u selu Klek blizu Zaječara, odrasli su na selu i ponose se time. Kad su malo odrasli počeli su aktivno da treniraju, osim odbojke Vanja je trenirao i fudbal, košarku, rukomet i tenis ali otac je njegov potencijal video u odbojci. Koliko je Vanja bio talentovan govori i činjenice da ga je čuveni Željko Obradović molio da se posveti košarci, ali se ipak posvetio odbojci i ne kaje se zbog toga. Na svog oca Miloša gledali su kao na superheroja jer je uvek bio tu za njih kad je trebalo, bio je autoritet koji su poštovali. Posle skoro 2 decenije profesionalnog igranja odbojke, braća, svako na svoji način rade kako bi mladim nadam srpske odbojke što bolje preneli svoje znanje. Vanja je predsednik ženskog odbojkaškog kluba i generalni menadžer muškog odbojkaškog kluba u Kleku. Nikola je trenutno selektor reprezentacije Srbije.

Braća Grbić

  • Share this Чланак
Previous Чланак Next Чланак

Fantastična lokacija u strogom centru grada

Hey, travelers!
Join our email list to receive special offers and updates about your perfect stay in Belgrade.
Dragi putnici,
Prijavite se na našu e-mail listu kako biste dobijali specijalne ponude i novosti za vaš nezaboravni boravak u Beogradu!