Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost

0

Želimo da vam skrenemo pažnju na jednu interesantnu izložbu u Konaku kneza Miloša na Topčideru u organizaciji Istorijskom muzeju srbije – PANK PORTRETI DINASTIJE OBRENOVIĆ.

Za sve vas koji biste želeli da uoznate bolje istoriju Srbije i našeg grada, sada imate prilike da na zaniljiv način upoznate jednu od srpskih dinastija. Naime, reč je o izložbi koja je otvorena do septembra 2016, a čiji je autor dr Aleksandar Laka Mladenović, koji je inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije izradio seriju portreta dinastije Obrenivić. Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa stalne špostavke u konaku kneza Miloša na Topčideru.

Aleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo i s obzirom da “pank umetnost” u celini prožima poslednju deceniju njegovog stvaralaštva, umetnik je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Specifičnim stilom kolažiranja, slikanja i graviranja u pank stilu, koji je dosta pokupio od pravaca koji su mu predhodili, dade, pop i op-arta, umetnik je hteo da prikaže jednu priču, porodičnu priču jedne porodice koja se uzdigla da postane dinastija. Kroz ove portrete primetićete i dane slave i dane tuge, kao i odnos sa dvorom i vladavinom i osetićete specifičnu atmosveru obogaćenu ovim neobičnim pristupom. Ako ste ljubitelj umetnosti, ne sumnjamo da bi vam ovo moglo biti interesantno.

Jak fluoroscentan i agresivan kolorit, namerna nedorađenost likova, umrljanost, nečistoća i zamrljanost poteza, simbolično birana slova i godine, pisane poruke, originalne dinastičke likove, preuzete sa poručivanih portreta 19. veka i originalnih fotografija dinastije, prevodi u naše savremenike i oni i dalje u svom domu služe svome narodu, ovoga puta na umetničkoj sceni.

  • Share this Чланак
Previous Чланак

Fantastična lokacija u strogom centru grada

Hey, travelers!
Join our email list to receive special offers and updates about your perfect stay in Belgrade.
Dragi putnici,
Prijavite se na našu e-mail listu kako biste dobijali specijalne ponude i novosti za vaš nezaboravni boravak u Beogradu!